2009-09-11 09:53:58• hírek • Szatmár.ro

A szombati Szamos hetilap tartalmából

A Szamos hetilap legújabb számában Dávid Gyula  Erdődön elhangzott beszédét olvashatják, a Petőfi ünnepség alkalmával.

„Örök időktől fogva ismerős maga a történet is: az első látásra bizonyossággá váló szerelemről (a férfi részéről), az érzéseiben bizonytalankodó, időnként azokkal még játszadozni is kész fiatal lányról, a zord apáról, aki lányát a saját terveibe is beépítve, "jó partinak" nevelte, s egyszer csak szembesülnie kellett gondosan felépített tervei összeomlásával. Mert megjelent a színen egy "rosszhírű" legény, akinek kitartásával szemben végül is tehetetlen volt, s aki végül is magával vitte a féltve nevelt lányt,  egyelőre egy varázslatos tájban álló kastélyba, de utána az ő számára kiszabott életbe, amelynek oly hamar és oly tragikusan lett vége.

Petőfi és Szendrey Júlia történetét mindenki ismeri, s fel is szoktuk idézni különösen így, szeptemberben, a megismerkedés, az eljegyzés majd az esküvő s a koltói mézeshetek évfordulóin. S a történetet felidézve, versek jutnak eszünkbe, amelyek ugyan e történet során születtek:"

„Nem tudom, mi voltam eddig,
Ámde azt sem, mi leszek,
Tőled függ, hogy sötét árnyék
Vagy fényes sugár legyek."

Nagykárolyi és szatmárnémeti alkotók képeit láthatják a lapban. Muhi Sándor műkritikai írásában ezúttal az új szobrokat ismerteti. Nem csak hobbikertészeknek szól Pink Judit írása, az évelő kerti virágok ültetéséről és gondozásáról. A Szatmári Magyar Hírlap által meghirdetett nyereményjátékra beküldött rajzokból mutat be a lap. A második világháború előzményeinek ismertetése a müncheni egyezmény aláírásáig érkezett. Végh Balázs Béla Benedek Elek emlékére közli az író parlamenti beszédének értkelését: „ Benedek Elek interpellációja első dokumentuma a magyar gyermekirodalom intézményesítésének, azáltal is, hogy az ország legmagasabb politikai fóruma, a képviselőház elé kerül az ügye. Ez egyrészt a kérdés fontosságát, össztársadalmi súlyát érzékelteti, másrészt felhívja rá a közömbös közvélemény figyelmét."

A Szamos hetilap a Szatmári Magyar Hirlappalk jelenik meg minden szombaton.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: